Smertelindring af knæartrose – slidgigt i knæet

Slidgigt kan ikke helbredes, men man kan smertelindre og forsinke en forværring af sygdommen.

Over 300.000 danskere har fået diagnosen slidgigt. Artrose er den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes. Slidgigt eller artrose – er en såkaldt degenerativ led sygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt ødelægges.

En undersøgelse viser effektiviteten af højintensiv laserterapi til smertelindring hos patienter med knæartrose – det vil sige slidgigt i knæet.

Formål med undersøgelsen:

Formålet med undersøgelsen er at evaluere effektiviteten af ​​højintensiv laserterapi (HILT) på smertereduktion hos patienter med knæartrose.

Metoder:

42 patienter diagnosticeret med primær knæartrose, med en Kellgren-Lawrence klassifikation på 2-4 (Kellgren-Lawrence systemet opdeler knæartrose i fem grader, der spænder fra 0 til 4 (0=normal, 1=tvivlsom, 2=mild, 3=moderat, 4=svær)) blev rekrutteret til undersøgelsen.

Patienterne blev tilfældigt fordelt i to grupper:

  • HILT
  • Kontrol

Interventionsgruppen modtog HILT højintensiv laserterapi (energitæthed på 22,39 J/cm2, 562,5 joule/session), mens kontrolgruppen modtog en falsk laser, som blev udført 2-3 sessioner om ugen i alt 10 sessioner. Begge grupper fik også den samme konservative behandling.

De vigtigste resultatmål var den visuelle analoge skala (VAS) og den modificerede thailandske version af Western Ontario og McMaster Universities Osteoarthritis Index (T-WOMAC), som blev evalueret ved baseline/start og umiddelbart efter behandlingsafslutning.

Resultater:

Ved afslutningen af ​​undersøgelsen viste den overordnede analyse et signifikant fald i VAS- og T-WOMAC-score i begge grupper.

Et større fald i score blev fundet i HILT-gruppen end i kontrolgruppen (p < 0,001).

Sammenligningen mellem grupperne viste også en signifikant forskel i VAS, men ikke i T-WOMAC-scoren, hvilket favoriserede HILT gruppen – hvor der blev anvendt højintensiv laserterapi (p < 0,05).

Konklusion:

Undersøgelsen viser, at højintensiv laserterapi (HILT) plus konservativ behandling hjælper med at lindre smerter hos patienter med knæartrose. Resultaterne af denne undersøgelse viser at man med stor fordel kan tilføje højintensiv laserterapi HILT, som en del af behandlingen af knæartrose.

Dette kan være fordelagtigt, især for personer, der har høj risiko for operation på grund af flere diagnoser eller ældre mennesker.

Læs mere om undersøgelsen udført af P. Siriratna, C. Ratanasutiranont, T. Manissorn, N. Santiniyom og W. Chira-Adisai. Pain Research and Management, ID 1319165, 2022.