MLS® laserterapi effektiv mod ansigtslammelse

MLS® laserterapi er mere effektiv mod ansigtslammelse (Bells parese) end træning alene. Allerede halvvejs gennem behandlingsforløbet ses blandt andet motoriske forbedringer i ansigtet, bekræfter ny undersøgelse.

En undersøgelse publiceret i ”Lasers in Medical Science” undersøgte effektiviteten af ​​MLS® laserterapi hos patienter med akut ensidig ansigtslammelse Bells parese.

Bells parese/Bell’s palsy: hvad er det?

 • Bells parese er den mest almindelige årsag til akut ensidig ansigtslammelse.
 • Det er en ansigtslammelse uden anden sygdom og rammer ca. 750 danskere om året.
 • Det er forårsaget af en dysfunktion af ansigtsnerven, kranienerven VII.
 • Bells parese giver en markant svaghed i ansigtsmusklerne på den ene side af ansigtet, samt: asymmetri af smilet forårsaget af en hængende mundvig, manglende evne til at lukke øjenlågene, forsvinden af ​​rynker på panden, nedsat stimulering af tåre- og spytkirtler.
 • Symptomerne opstår pludseligt.
 • De lægemidler, der almindeligvis bruges til at behandle det, er kortikosteroider, for at reducere betændelse og hævelse – og smertestillende midler mod smerten.
 • Fysioterapi er afgørende for at stimulere ansigtsnerven og hjælpe den med at opretholde en god muskeltonus. Især hvis den startes inden for de første 72 timer efter symptomernes begyndelse.

Studiet

“Effektiviteten af ​​multiwave låst systemlaser til behandling af patienter med idiopatisk Bells parese: et randomiseret dobbeltblindt placebokontrolleret forsøg.” er en undersøgelse offentliggjort i Lasers in Medical Science [vol. 37,9 (2022):3495-3502].

Med det formål at undersøge behandlingen af ​​patienter, der er ramt af Bells parese, ved at udnytte egenskaberne ved M6 robotenheden til MLS® Laser Therapy.

De 60 tilmeldte patienter blev opdelt i 3 grupper:

 • Gruppe A: MLS®-scanning + massage + øvelser
 • Gruppe B: Spot MLS® + massage + øvelser
 • Gruppe C: Sham-Laser + massage + øvelser

Behandlingscyklussen bestod af 2 sessioner om ugen i 6 uger.

Hver patient blev vurderet i begyndelsen, halvvejs gennem cyklussen (efter 3 uger og 6 sessioner) og ved slutningen af ​​behandlingscyklussen (efter 6 uger og 12 sessioner).

House-Brakman Scale (HBS) og Facial Disability Index (FDI), bestående af to underskalaer – Physical Facial Disability Index (PFDI) og Social Facial Disability Index (SFDI) – blev brugt til at kvantificere effekten af ​​laserterapi.

Resultater

 • Resultaterne viste, at MLS® Laserterapi, kombineret med massage og ansigtstræning, fører til en signifikant forbedring i slutningen af ​​behandlingscyklussen sammenlignet med patientens tilstand da de startede forløbet.
 • Allerede efter 6 sessioner – halvvejs i behandlingscyklussen – viste patienter behandlet med MLS®, både i scanning og i spot-mode, signifikant forbedring med hensyn til motorisk og social funktion (Facial Disability Index) og graden af ​​ansigtsnervelammelse (House–Brackmann Index).
 • Sammenlignet med kontrolgruppen (Sham-Laser) viste MLS® Laser Therapy signifikant overlegenhed. Især scanningsapplikationen viste en signifikant effekt sammenlignet med både kontrolgruppen og spotapplikationen.

Læs mere om undersøgelsen publiceret i Lasers in Medical Science og effekten af MLS® Laserterapi mod ansigtslammelse Bells parese.