ASA forsker i behandling af sår i rummet

I fremtidige rummissioner vil alle kirurgiske nødsituationer, sår, skader, forbrændinger mm. håndteres på rumfartøjer eller baser, fordi evakueringstiden til jorden ville være for lang. Hvorfor ASA forsker i behandling af sår i rummet.

Forskerne Dr. Monica Monici og Dr. Francesca Cialdai fra ASAcampus Joint Laboratory har deltaget i CORM-eksperimentet (2017), XENOGRISS-eksperimentet (2019), samt i eksperimentet ‘SUTURE in SPACE’, som fandt sted på den internationale rumstation (ISS) under Minerva-missionen med Samantha Cristoforetti, italiensk astronaut i det europæiske rum Bureau.

Eksperimentet ‘SUTURE in SPACE’, udvalgt af European Space Agency i ESA-ILSRA2014-opkaldet og med støtte fra den italienske rumfartsorganisation (C-ASI N. 2018-14-U.0-Suture in Space), har til formål at studere processen med kirurgisk sårheling i rummet. I fremtidige interplanetariske rummissioner vil alle kirurgiske nødsituationer, skader, forbrændinger og traumer skulle håndteres ombord på rumfartøjer eller baser, fordi medicinsk evakueringstid til Jorden ville være for lang. Sårhelingsprocessen er afgørende for organismens overlevelse, så det er nødvendigt at studere den under de typiske forhold i rummiljøet, det vil sige i mikrogravitation.

Hardwaren og de biologiske prøver, der er nødvendige for at udføre eksperimentet, vil blive forberedt og integreret i Kennedy Space Center (KSC) laboratorier i Cape Canaveral, Florida, og overføres til ISS med SpX-25 (Cargo Dragon 2) opsendelse planlagt til 7. juni 2022.

Holdet, der skal forberede eksperimentet på KSC, består af Dr. Monica Monici, videnskabelig koordinator af eksperimentet (PI), Dr. Francesca Cialdai, Dr. Chiara Risaliti og to kirurger: Dr. Desirèe Pantalone fra Institut for Eksperimentel og Klinisk Medicin, University of Florence, og Dr. Marco Bernini fra Careggi University Hospital.

​​Sårhåndtering i rummet

Realiseringen af ​​SUTURE in SPACE-eksperimentet blev muliggjort af en multidisciplinær forskning, der varede syv år i samarbejde med mange forskere blandt andet fra afdelingerne for: Life Sciences, University of Siena; Farmakologiske og biomolekylære videnskaber, Universitetet i Milano; Sundhedsvidenskab, Molise Universitet; Biomedicin Farmakologi og Rummedicin, Aarhus Universitet; VU University Medical Center, University of Amsterdam med flere deltog i projektaktiviteterne.

Studiet af sårhelingsprocessen under mikrogravitationsforhold vil hjælpe med bedre at forstå mekanismerne for vævsreparation og regenerering og identificere terapeutiske strategier til sårhåndtering både i rummet og på Jorden. Under undersøgelserne til realiseringen af ​​eksperimentet blev der udviklet en ex-vivo* biologisk vævskulturteknik, der tillader vævsoverlevelse i et par uger og kan have forskellige anvendelser inden for det biomedicinske område. Læs mere om eksperimentet vedr. sårhelingsprocessen.

* ex-vivo betyder det, der finder sted uden for en organisme. I videnskaben refererer ex vivo til eksperimenter eller målinger udført i eller på væv fra en organisme i et eksternt miljø med minimal ændring af naturlige forhold